www.lasithi-holidays.net

The sunny site of Crete

Home
Plaatsen
Stads-plattegronden
Lassithi hoogvlakte

Deze hoogvlakte is gelegen in het Lasithi gebergte. In het noorden grenst het aan Selena en in het zuiden aan het Dhikti gebergte.
Kreta heeft wel meer hoogvlakte's maar dit is wel het grootste.
De hoogvlakte is door de eeuwen heen een toevluchtsoord geweest voor de rebellen, de saamhorigheid die de bewoners van de onderlinge dorpen hebben is hier een bewijs van.
In het voorjaar heeft de hoogvlakte nogal wat last van smeltwater en hiervoor heeft men talrijke irrigatie kanaaltjes aangelegd die de hoogvlakte hier en daar wel wat op de Flevo polder doen lijken.
Veelal wordt het water in ondergrondse grotten of beerputten geleid en opgeslagen.Vroeger haalde men dit water dan weer met de windmolens uit deze depots om de velden te irrigeren.
Denkt u nu a.u.b. niet dat de hoogvlakte zoals de reisgidsjes, de fraaie aansichtkaarten of de diverse welwillende tourverkopers u graag aanbevelen.
Neen, de windmolentjes die ook echt door de wind worden aangedreven staan er uitsluitend ter genoegen van u.
De :moderne Kretenzer boer doet dit veel liever met een motortje dan met de wind.
De hoogvlakte heeft wel haar toeristische bekendheid te danken aan deze molentjes en wanneer de lokale bevolking wil dat dit ook zo blijft, dan zullen zij er toch iemand voor moeten aanstellen om dagelijks de zeiltjes bij te spannen en ze te onderhouden.
Misschien een leuk iniatief voor een Nederlandse hulpverlenings club.
De hoogvlakte heeft wel een belangrijke functie wanneer het gaat om de groenten op Kreta, een fors gedeelte van de lokale groenten komt hiervandaan, vooral de aardappelen zijn zeer welkom.
De hoogvlakte heeft ook nog een aantal bezienswaardigheden zoals verschillende musea[verderop op de website vermeld], de grot van Zeus, waar hij zijn dochters van de berg afgooide omdat dochters veel te duur zijn.
Overigens hedentendage is nog steeds geen enkele Kretenzer man blij met een schare van dochters, immers hij moet later voor zijn dochters een huis bouwen, de bruiloft betalen etc.etc.
Ook doordat zoals reeds gezegd de rebellen hier een onderkomen hadden, zijn er hier dan ook verschillende fraaie kloosters te bezichtigen.
Kortom de Lasithi hoogvlakte heeft genoeg te bieden om u in een dag de sfeer te laten proeven van Kreta alledaags.