www.lasithi-holidays.net

The sunny site of Crete

Dit “geschenk van de Goden” werd 4000 jaar geleden al voor het eerst op Kreta gebruikt.Het zal niemand zijn ontgaan welke invloed het gebruik van olijfolie op het dagelijkse leven heeft gehad. Kreta heeft dan ook het laagste percentage aan hart- en vaatziekten ter wereld. Wetenschappers schrijven dit feit toe aan de gezonde manier van leven en het veelvuldige gebruik van dit “vloeibare goud”. Het Kretenzer eten, waarin olijfolie de hoofdrol speelt, geldt vandaag de dag als een typisch voorbeeld van de Mediterrane cultuur en de goede constitutie van de Kretenzers is dan ook te danken aan dit gezonde voedingspatroon. In de meeste Noord Europese landen, zoals ons eigen kikkerlandje en Duitsland, ligt het gemiddelde gebruik van olijfolie op maar een magere 200 gram p.p per jaar. Het gemiddelde gebruik van de Kretenzers ligt op maar liefst 35 kilo p.p per jaar! Het gebruik van olijfolie begint al bij het ontbijt en ook de andere gerechten zijn zelden zonder olijfolie gemaakt. Vergeleken met andere oliën heeft olijfolie tal van voordelen:

- Het consumeren van olijfolie, dat enkelvoudig onverzadigd oliezuur bevat, verlaagt het ongunstige LDL- en helpt het gunstige HDL-cholesterol op peil te houden. Daarnaast is aangetoond dat veelvuldig gebruik van olijfolie ook het triglycerinegehalte in het bloed doet afnemen. De opeenhoping van slechte cholesterol en triglycerine in het bloed kunnen de bloedvaten, die de zuurstof naar de hersenen en de hartspier transporteren, verstoppen. Over het algemeen kunnen we dus zeggen dat de consumptie van olijfolie de gevaren op hart- en vaatziekten drastisch vermindert.

- Olijfolie heeft ook een bijzonder positief effect op de bloeddruk. 

- Een uitgebalanceerd dieet in combinatie met olijfolie kan de kans op kanker zelfs met 75% doen afnemen.

- Olijfolie helpt bij de behandeling van diabetes en vermindert de kans op reumatische aandoeningen met maar liefst 50%.

Daarnaast bestaan er tal van intrigerende mythen en verhalen rond de olijfboom en haar vruchten.

HomeOver ons
Appartementen  Hotels
Villa’sIndividuele rondreis
Autoverhuur      Actief
Temperatuur     Eilanden            Stranden   Map                  Plaatsen   Archeologie         Musea      Kloosters                   Grotten     Flora & fauna
Kretenzer keuken             Olijfolie
Algemene voorwaarden     Kontakt                    Nuttige links