www.lasithi-holidays.net

The sunny site of Crete


Home       
Musea-overzicht     
Archeologisch Museum van Ierapetra

Dit museum werd aan het einde van de 19e eeuw, gedurende de Turkse overheersing, opgericht en daarvoor was de collectie ondergebracht in verschillende huizen. Vandaag de dag is het museum gehuisvest  in het gebouw van de Commerciële Ottomaanse School (die door monumentenzorg wordt beschermd) en werd toegewezen aan het Ministerie van Cultuur door de gemeenschap van Ierapetra. De collectie bevat:
Minoische kunst: beschilderde sarcofagen, lampen, Laat Minoische III (1400-1200 v. Chr.) vazen, veelal kannen met draagbeugels en vazen. Geometrische beeldjes en vazen  (9e-8e eeuw v. Chr.)
Archaïsche kunst (veelal votiefbeeldjes en (gedenk) platen in reliëf) van het einde van de 7e en 6e eeuw v. Chr. Klassieke en Hellenistische vazen en beeldjes (einde van de 1ste eeuw v. Chr. – 4e eeuw na Chr.)
Romeins reliëf, begrafenisbeeldjes en votieve inscripties uit de Hellenistische en Romeinse periode
De belangrijkste voorwerpen uit het museum zijn o.a:
Lemen sarcofaag -  Deze werd gevonden in een rotsen, hoefijzervormige graftombe in het gebied Episkope (bij Hierapetra)en dateert uit1450-1400 v. Chr. Hij is bolvormig, heeft een zadeldeksel en is versierd met een stierenkop en een menselijk figuurtje. De beschilderingen aan beide zijden van de sarcofaag schetsen een beeld van het alledaagse buitenleven en zijn door een soort lijst omgeven.
Een stenen stèle (platte steen met inscripties) – gevonden in Hierapytna (het huidige Ierapetra) Hij is gemaakt van zwarte kalksteen en dateert uit de Romeinse periode. Het grootste gedeelte, dat bewaard is gebleven, bestaat uit vier delen. Hij is aan beide zijden beschreven; op de eerste is een verdrag tussen Hierapetra en Antigonos (Koning van Macedonië) te ontcijferen en aan de andere kant is een overeenkomst "isopoliteia" met de inwoners van Arcadia te lezen.
Honoraire inscriptie - Deze werd gefabriceerd als aandenken aan de onderscheiding die Titus Claudius Aristagoras mocht ontvangen van de stad Hierapytna. Titus Claudius Aristagoras verdedigde de belangen van de Demos (mensen) en had ook uit eigen middelen de reparatie van het gebouw van het Openbare Archief bekostigd. 
Amfora met rode figuurtjes, afkomstig Manoliana (bij Ierapetra) en dateert uit de 4e eeuw v. Chr. Hij is prachtig bewaard gebleven; de schouder is versierd met palmbladeren en beide zijdes zijn met een schitterend tafereel in rode verf beschilderd. De eerste afbeelding stelt de aankleding van een krijger voor die wordt geassisteerd door een vrouw en een oudere man (misschien een leermeester) en in een ander tafereel zien we twee mannelijke figuren die op een derde man aflopen.
Minoische mal (of gietvorm) voor een bijl – hij is vervaardigd van steatiet en is in twee stukken bewaard gebleven. Het gepolijste oppervlak is uitvoerig bewerkt en nauwkeurig uitgesneden om een bijna rechthoekige uitholling te vormen langs de kromme randen van de bijl. Gezien de afmetingen en vorm werd het eerder voor gereedschap als voor een wapen gebruikt.
Lemen vaas – deze vaas stelt het groteske figuur van een kruipende oude man voor. Het heeft een extreem groot hoofd, een lange baard, een gigantische opgeblazen buik en twee piepkleine beentjes die het gewicht nauwelijks schijnen te kunnen dragen. De bovenkant van het hoofd vormt de rand van de vaas.
Marmeren beeldje van een rechtopstaand vrouwelijk figuur die met haar voeten op een sokkel rust (1.57 m.) Dit beeld dateert uit de Romeinse periode en werd gedurende een ware opgravinggolf van antiquiteiten gevonden. Ze draagt een lange chiton en een himation die ook haar hoofd bedekt. Ze houdt een strohalm in haar ene hand vast en haar andere hand is licht gebogen. Op haar hoofd rust een diadeem dat is versierd met twee slangen.
Marmeren beeld van een vrouw zonder hoofd (1.38 m.) – dit beeld werd gevonden in het gebied rond het oude theater in Viglia, vlakbij Ierapetra. De vrouw staat op een cilindervormige sokkel dat van hetzelfde stuk marmer is gemaakt. Ze leunt op haar linkervoet en haar rechterbeen is licht gebogen. Een lange himation (wollen omslagdoek) is diagonaal over haar borst gedrapeerd en een lange chiton (mouwloos overkleed) valt over het onderlichaam. Een arm is intact gebleven, de andere is gebroken.  Dit beeld dateert uit de Romeinse periode.

Marmeren beeld uit Viglia (0.58 m.) Het stelt (waarschijnlijk) een man voor die op een podium staat. De man is gekleed in een lange chiton(mouwloos overkleed) en himation (wollen omslagdoek) en van het krullende haar zijn maar twee krullen intact gebleven. In zijn linkerhand houdt hij een lier, een kenmerk dat bijdraagt aan de veronderstelling dat dit beeldje de God Apollo moest voorstellen. In deze vorm werd hij gepresenteerd als een “kitharodos” van het Mousagetesgenre (leider van de Muses) Het beeld dateert uit de Romeinse periode.
Marmeren mannenkop( 0.40 m.) Hij maakte onderdeel uit van een gigantisch standbeeld dat werd gevonden in het gebied van het oude theater in Viglia. Het korte haar eindigt in een soort krul op het voorhoofd, de lippen zijn vrij dik en de wenkbrauwen en oren zijn door de artiest nogal ruim weergegeven. Deze vondst dateert uit de Romeinse periode.