www.lasithi-holidays.net

The sunny site of Crete


Home       
Musea-overzicht     
Archeologisch Museum van Sitia

Het Archeologisch Museum van Siteia bevat de belangrijkste vondsten uit de opgravingen van oost Kreta. Behalve de toonzalen heeft het museum ook opslagruimtes, werkruimtes en kantoren voor studenten en personeel. De begeleidende toelichtingen van de diverse vondsten zijn geschreven in vijf talen. Het museum opende zijn deuren voor het publiek in 1984 en is van plan binnenkort uit te breiden. De vondsten zijn chronologisch opgesteld, met een toelichting voor de desbetreffende periode. De meest representatieve voorwerpen van het museum zijn:
Een gouden en ivoren beeld (kouros) afkomstig uit de Minoische stad van Palaikastro in Seteia. Hij meet zo’n 0.50m. en werd uit vele gevonden stukjes weer in elkaar gezet. Dit beeld dateert uit de Late Minoische IB periode.
Rhyton (offerbeker) in de vorm van een stierenkop met geschilderd decoratief. Hij werd ontdekt tijdens de opgravingen van een Minoische nederzetting op het eilandje van Mochlos.
Vaas afkomstig uit een Minoische nederzetting op het eilandje Pseira. Het heeft een typische maritieme stijl qua decoratie (nautilus) en dateert uit de Late Minoische periode.
Een “Pithoid” vaas (grote, afgesloten vaas voor het opslaan van vaste en vloeibare materialen) gevonden in het paleis van Zakros, met schitterende schilderingen die dateert uit de Late Minoische periode.
Een Geometrische amfora die werd ontdekt op de begraafplaats van Aghios Georgios. De geschilderde decoratie bestaat uit smalle stroken en concentrische ringen.
Een terracotta figuurtje van een vrouw, beter bekend als de "Tanagraia". Dit prachtige beeldje werd gevonden in de Hellenistische stad van Zarokambos.
Een zwarte drinkbeker met twee oren met een "westelijke helling" decoratie Hij werd gevonden in de Hellenistische stad, Zarokambos.
Aardewerken plakkaten van het Daedalische type, ontdekt in een schatkamer in Seteia. Ze zijn versierd met een reliëf van twee mensenfiguren op een strijdkar, die hoogstwaarschijnlijk Pluto en Persephone moesten voorstellen.
Gedenktafel in Lineaire A schrift afkomstig uit het archief van het paleis van Zakros. Hij maakt deel uit van een interessante collectie van dit soort gedenktafels met Minoische schrift die hier in het museum zijn tentoongesteld.
Voetstuk met een dubbelzijdige begrafenis epigram, dat refereert aan de dood van Leon en zijn zoon, Thenas. Deze ontdekking werd gedaan in de belangrijke Kretenzer stad, Itanos.

Folkloristisch museum in Sitia