www.lasithi-holidays.net

The sunny site of Crete

                    Kretenzer Keuken
   De moderne Kretenzer keuken is gebaseerd op de lokaal geproduceerde ingrediënten en de vele
tradities en gewoonten die Kreta rijk is.
Kreta ligt, strategisch gezien, bijzonder gunstig ten midden van het Middellandse-Zeegebied en wordt dan ook vaak aangeduid als“de poort naar Afrika”. Dit is een van de redenen dat Kreta al zelfs voor 3000 v. Chr. door verschillende naties werd binnengevallen en bezet. Nog niet eens zo heel lang geleden werd Kreta aan de Venetianen verkocht en die zagen onmiddellijk het strategische voordeel van Kreta. Zij bouwden de enorme havens die we vandaag de dag nog steeds over het hele eiland kunnen bewonderen. Van 1669 tot en met 1928 viel Kreta onder het gezag van de Turken. Na de aansluiting van Kreta met de rest van Griekenland in 1928, kwam de discriminatie tegen de verschillende geloven pas goed naar voren. Vooral de Islam en het Christendom moesten het ontgelden en werden dan ook nauwelijks getolereerd op Kreta. Eigenlijk een logische reactie als je nagaat hoeveel vreemde naties op Kreta hebben geheerst. Vandaar dat de Kretenzers (door de bezettingsjaren heen) erg vast hielden aan hun eigen geloof en tradities. Vooral de culinaire tradities werden in ere gehouden in de kloosters en afgelegen bergdorpjes. De Turken hebben echter wel een grote stempel op de Kretenzer samenleving weten te drukken; zelfs nu zien we nog sporen van die bezetting terug in het dagelijkse leven. Door de eeuwen heen heeft dit volk niet alleen bewezen zijn mannetje te kunnen staan, maar vooral om niet afhankelijk te hoeven zijn van anderen. Het verschil in karakter tussen Kretenzers en de bewoners van andere delen van Griekenland is dan ook opmerkelijk.
De Kretenzer keuken wordt omgeven door een waas van geheimzinnigheid van natuurlijke voedingsstoffen en kruiden die korte metten maken met alle moderne pijntjes en kwalen. Misschien heeft Kreta daarom wel het laagste percentage aan hart- en vaatziekten ter wereld. In principe is de Kretenzer keuken erg eenvoudig, gebaseerd op olijfolie, olijven, verse groenten, brood, vis, vlees en een keur aan kaassoorten. Vooral de kaassoorten willen nog wel eens van naam verschillen. Dit is met name te wijten aan het feit dat gedurende iedere overheersing een ander volk zijn naam aan een product gaf. Veel Griekse producten hebben, dankzij de Venetianen, een Italiaanse naam gekregen. Deze Venetianen hebben overigens ook de wijnproductie op Kreta een enorme boost gegeven. De Turken waren op hun beurt verantwoordelijk voor producten zoals sesamzaad, verschillende zoete gebakjes, gerechten met kippenlevertjes en dranken zoals bijvoorbeeld de “Griekse” koffie (niet te verwarren met Turkse koffie, zeker niet tijdens het bestellen daarvan op een terrasje) Daarnaast zijn er nog vele andere invloeden in de Kretenzer keuken te vinden, zoals bijvoorbeeld die van de Joodse.
Zoals al eerder gezegd is de Kretenzer keuken een erg eenvoudige keuken, maar mag zeker niet worden betiteld als een fantasieloze, arme keuken! Door de eeuwen heen hebben een paar vindingrijke en creatieve geesten namelijk een bijzonder smakelijke en gezonde keuken ontwikkeld.

HomeOver ons
Appartementen  Hotels
Villa’sIndividuele rondreis
Autoverhuur      Actief
Temperatuur     Eilanden            Stranden   Map                  Plaatsen   Archeologie         Musea      Kloosters                   Grotten     Flora & fauna
Kretenzer keuken             Olijfolie
Algemene voorwaarden     Kontakt                    Nuttige links
Youvetsi
Spanakopitakia