Kapel van Agios Nikolaos
de boot vanaf Ierapetra naar het eiland
prachtige witte zandstranden
aanvaart naar het eiland
www.lasithi-holidays.net

The sunny site of Crete

Home
Chrissi
Koufounisi
Dionisiadis

      
Chrissi-eiland ( ook wel bekend als Gaidouronissi)De ondiepe blauwgroene wateren, de adembenemend mooie zandstranden, die op sommige plekken bezaaid zijn met kleine zeeschelpjes en het unieke dennenbos op de heuvels zijn de meest indrukwekkende eigenschappen van dit uitzonderlijke eiland. Het water is kristalhelder en nodigt uit tot een heerlijke, relaxte duik in het water. De eerste tekenen van menselijke aanwezigheid op Chrissi dateren uit de Minoïsche tijd, maar toch is de natuurlijke omgeving gedurende die tijd nauwelijks aangetast. Op het eiland zijn amper hoogteverschillen te bespeuren en kleurige lava-achtige rotsen vol waterfossielen en het witte zand zijn de overige kenmerkende eigenschappen van dit mooie eiland. Het is 5km lang en de gemiddelde hoogte reikt niet verder dan 10m. De natuurlijke omgeving van Chrissi is van grote waarde en het is dan ook niet voor niets dat dit eiland onder de beschermde natuurgebieden van de Europese gemeenschap valt.

Ten zuiden van Chrissi vinden we een klein, rotsachtig eilandje, Mikronissi genaamd, dat een aantal kleine baaitjes telt waar zeeschildpadden nestelen.

Aan het begin van de 14e eeuw bouwde Andreas Dandolos een Venetiaans kasteel op Chrissi. Het eiland was hem namelijk geschonken om een einde te maken aan de vete die er bestond tussen de Algerijnse piraten, die het op de zuidkust voorzien hadden.